Support
Tillbaka

Handfasta tips för klimataktion

Har ni tänkt tanken om att påbörja ett klimatarbete? Det är många som känner att det är ett enormt arbete och istället inte gör något alls. Därför vill vi berätta om hur vi gjorde.

Alla företag måste sälja något, tjänster eller varor. Vi säljer både och. Dessutom är varorna vi säljer lite klimatsviniga. Tyvärr sant. Men vi älskar ju faktiskt vår planet och klimatkrisen hotar vår existens på denna. Vi vill inte vara svinaktiga för evigt.  Så ja, vi bara bestämde oss för att börja i en ände.

Källsortering, ekologiskt kaffe och e-fakturor i all ära men vi kände att vi ville jobba mer strukturerat och lät Bosse hålla taktpinnen och lägga ner sin själ. Vi har ju tur som har Bosse. Han har lång erfarenhet som miljöaktivist och sitter på otroligt mycket kunskap och förståelse. Vi vet att alla företag inte har en Bosse. Därför delar vi gärna med oss av detta arbete, så att alla bolag ska få en förståelse för vad som driver verksamhetens klimatpåverkan.

För det första, det finns ingen ände som är rätt eller fel. Huvudsaken är att du börjar! Vi är fortfarande långt ifrån duktiga men du kan bli överraskad över hur snabbt små förändringar kan göra skillnad i ett klimatbokslut.

 

Ett strukturerat klimatarbete i sex steg:

💡 1 – Vad och varför?
🔍 2 – Hitta nuläge
🎯 3 – Sätta mål 
⏱️ 4 – Göra förbättringar 
⚙️ 5 – Berätta om arbetet 
📈 6 – Uppföljning 

Easypeasy eller? Kanske inte känns så riktigt ännu, men vänta! Ladda ner handledningen här! Du får verktyg och handledning som visar hur ni, steg för steg, kan påverka ert miljöarbete och därmed minska hotet mot klimatförändringar. Och såklart kan du läsa ett superbra exempel från verkligheten!

 

Nyfiken på hur det gick för oss i vår första Klimatrapport?
Vi beräknade vårt klimatavtryck under 2020 till 63 ton CO2e, vilket motsvarar 2,7 ton/medarbetare. Fy för den lede! Men efter nulägesanalysen började det roliga. Vi satte upp mål och började göra förändringar på riktigt. Till 2023 ska vi minska vår klimatpåverkan med 60%. På två veckor hade vi lycktas reducera vårt avtryck med 28,5% endast genom ett samtal till elleverantören. Sedan dess jobbar vi med att fasa ut bilar som går på fossilbränslen och jobbar mer aktivt med återtag av föråldrad hårdvara. Vi har en förhoppning att vi ska kunna sudda ut klimatarbetet och bara helt integrera det i vårt vardagliga arbete. Ett drömscenario som kräver timmar av interna förändringar och mycket kommunikation. Och en annan sak, för de avtryck vi inte lyckas reducera kompenserar vi naturligtvis, denna sker med en faktor om 200% men vi vill faktiskt inte påstå att vi är klimatpositiva. Det kommer vi göra först när vi gjort allt i vår makt för att minska vår faktiska påverkan.

 

Vi jobbar efter devisen "Vi bryr oss om varann, och om andra". Att vi jobbar aktivt med vårt klimatarbete är för allas skull inte för att det ska bra ut i en rapport. Därför vill vi också var helt transparenta i hur arbetet gott till så att andra enkelt kan ta efter.

Markus Johansson, VD & IT-tekniker


2021-09-06 | Nyheter

 • Läs mer

  Smartare industri med TCS

 • Läs mer

  Egen webbshop snabbt och enkelt

 • Läs mer

  Videokonferens vi har gjort en jämförelse

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - bästa tipsen

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - det här behöver du!

 • Läs mer

  Pressmeddelande_Netminehuset

Vill du prata mer om det?