Support
Tillbaka

Har du en fri vilja?

Kanske är det nu vi kommit så långt att den digitala världen tagit över vår förmåga att själva välja vad vi ska tycka eller känna. För visst känns det ibland som att våra telefoner vet mer om oss än vad vi själva vet.

För plötsligt dyker den upp där i ditt sociala media flöde, annonsen eller förslaget om vad du ska göra eller köpa härnäst. Det kan ibland kännas lite kusligt, nästan så att man skulle tro att ”någon” läst mina tankar eller hört vad jag nyligen pratade om med mina vänner. Vi känner igen oss, alla vi som ivrigt pillar på vår smarta telefon upp till 100 gånger om dagen. Den är ju nästan som en förlängning av vårt nervsystem numera, telefonen.

Sedan det blev till min medvetna kännedom och jag förstått de förskräckliga siffrorna, att jag tillbringade 2,5 timme av mitt vakna dygn i sällskap av mobilen så har jag infört begränsningar och lägger ifrån mig mobilen 2 meter från min arbetsplats. Har även installerat ett filter för sociala medier på max 7 min om dagen. När jag var hemma sjuk i några dagar så frångick jag min egen policy att inte låta telefonen äta upp mitt liv och ta min uppmärksamhet. Jag slösurfade helt enkelt. Då hände det mig igen. Jag har nästan slutas förvånas, men denna gången reagerade jag.

Jag lät Facebooks algoritmer förtrolla mina sinnen och följde med på den föreslagna upplevelsen efter den andra. Efter 15-20 minuter så tyckte Facebook att jag skulle titta på bilar som åker och sladdar och grejar. I min feberkoma fann jag det tillräckligt och lagom stimulerande att se bilar. Även dagen efter när telefonen gled fram så blev det bilar som presenterades i filmflödet. Inte så konstigt de vill ju bara väl, skapa bästa underhållningsvärdet. Jag hade givit dem deras uppmärksamhet och sett filmerna klara, helt enkelt givit dem all min data om vad som intresserade mig just nu.

Det som händer nu får mig att stanna upp och på riktigt börja fundera. Den tredje dagen hemma så får jag ett förslag från Netflix, en plattform som erbjuder streamad film. Den plattformen har inget med Facebook att göra, inte vad jag vet i alla fall. Förslaget jag fick från Netflix var att jag blev rekommenderad en serie som handlar om vadå, jo bilar som sladdar och grejar.

Artificiell intelligens, Big data och algoritmer är det som gör det möjligt. Någonstans har jag frivilligt medgivit att jag dela min data med både Facebook och Netflix. Det gjorde jag när jag godkände villkoren.  Vad innebär det för dig och mig att vi i den digitaliserade världen ständigt lämnar spår av data, i allt vi gör. Det sägs att en tonåring idag, i vuxen ålder kommet ha lämnat minst 70 000 datapunkter efter sig. Det behövdes bara 5000 datapunkter per person för att påverka det senaste presidentvalet i USA.

Är det verkligen så att vi kan säga att vi har en fri vilja i den digitala världen? Hur kommer framtiden att te sig när vi i allt större utsträckning blir uppkopplade, allt ifrån kylskåp till dörrklockor. Inom en snar framtid så kommer vår egen biodata vara en tillgänglig data, insamlad från sportklockor, hjärtsensorer, sömnövervakare etc.

Nu när jag är frisk och tillbaka på jobbet så lägger jag mobilen 3 meter bort, det har jag kontroll över och det är så jag vill ha det. Vad vill du? Vill du känna att du har kontroll över dina val och dina beslut? Vilka åtgärder kommer du att i så fall att vidta?

Om vi skulle beskriva Adam så är han otroligt nyfiken på framtida samhällsstrukturer. Därför har vi bett Adam fundera på vad framtiden skulle kunna erbjuda oss.

Adam Svensson, Framtidskrönikör. Affärsutvecklare på Science Park. Projektledare på Värnamo Näringsliv.


2017-04-19 | Nyheter

 • Läs mer

  Egen webbshop snabbt och enkelt

 • Läs mer

  Videokonferens vi har gjort en jämförelse

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - bästa tipsen

 • Läs mer

  Jobba hemifrån - det här behöver du!

 • Läs mer

  Pressmeddelande_Netminehuset

 • Läs mer

  Adam funderar Del 4

Vill du prata mer om det?